Local Plan to 2030 - Main Modifications September 2018

Main Modifications to Ashford Local Plan

Policy S40 - Woodchurch, Front Rd (MM40)

Amend/ re-order paragraphs 4.383, 4.384, 4.387 and 4.389 as follows:

4.383 In order to respect the rural setting of this part of the Conservation Area and the Townland Green Character Area within it, proposals for development in this area must have a sufficient degree of openness and visual connection with the countryside. The design and layout of the scheme should and allow for significant spaces between buildings to retain allow for long historic views through the site to the countryside beyond. This could be achieved with varying plot sizes. Development should be set well back from Front Road and not be of a scale or massing which would dominate this approach to the Conservation Area or the public views from it and the layout and design of the development must be consistent with the current linear building line. Principal elevations should be located facing the road frontage, with parking located on the front and side of properties.

4.384 In order to respect the adjoining Townland Green Character Area within the Conservation Area and the siting of properties opposite the site, development should be set well back from Front Road and not be of a scale or massing which would dominate this approach to the Conservation Area or the public views from it. However, the south western boundary of the site is open to long views from the South (Brook Street) and therefore appropriate landscaping must be provided along this boundary in various places to lessen the visual impact of the buildings on the landscape. This must be designed to retain the longer views through the site to the countryside beyond between the properties as detailed above.

4.385 The site is now therefore considered suitable for up to 8 units depending on the size and layout of the dwellings. Development here is proposed at a low density(>14dph)

4.386 Due to the height of the land above the road and rise in land from south to north a maximum of 2-storey housing only will be acceptable. The design of proposals coming forward should reflect the 'guidelines' set out in the Woodchurch Village Design Statement and take into account the Conservation Area setting of the site, with reference to the updated Conservation Area Appraisal.

4.387 The layout and design of the development must be consistent with the current linear building line and principal elevations should be located on the road frontage, with parking located on the front and side of properties

4.388 The main vehicular access will be provided on Front Road as shown on the policy map, however access to properties fronting the road may be achieved individually if this does not require significant hedge loss. A pedestrian footpath must also be provided along the frontage.

4.389 The south western boundary of the site is open to long views from the South (Brook Street) and therefore appropriate, substantial landscaping must be provided along this boundary to lessen the visual impact on the landscape, but also be designed to allow views through the site to the countryside beyond.

Amend policy wording as follows:

a) Be designed and laid out in such a way as to protect and preserve or enhance the character and setting of the Woodchurch Conservation Area. The updated Conservation Area Appraisal and Woodchurch Village Design Statement guidelines must be taken into account when considering the design of the site;

b) Be of a scale or massing which would not dominate this approach to the Conservation Area, and ensure be a maximum height of 2-storey properties and provide significant gaps between dwellings which retain the key historic views through the site to the countryside;

c) Be set well back from Front Road with the principal elevations facing the road frontage;

d) Subject to providing safe access to the site, retain and enhance a hedge boundary to Front Road and provide substantial soft landscaping around the site to screen the development from the open countryside and protect the amenity of neighbouring properties, whilst retaining key historic views through the site to the countryside within the gaps between the built development.